Skip to main content

Montélimar, een plaats in het zuiden van Frankrijk, wordt gezien als de bakermat van de nougat zoals de noordelijke landen van West-Europa de lekkernij kennen.

Het vernederlandste woord noga komt van het Franse nougat, wat zijn herkomst weer vindt in het middeleeuws Latijnse Nux Gatum, oftewel notentaart. De lekkernij komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee en het Midden-Oosten, aangezien de basis ingrediënten noten en honing daar in overvloed aanwezig zijn. De eerste sporen van nougat dateren uit het Byzantijnse Rijk, dus van de late Oudheid tot de Middeleeuwen. Montélimar, een plaats in het zuiden van Frankrijk, wordt gezien als de bakermat van de nougat zoals de noordelijke landen van West-Europa de lekkernij kennen. In 1870 werd de lekkernij (her)ontdekt door Willem Stuvé, die zijn ontdekking ‘noix-gâteau’ (nootkoekje) noemde, wat is verbasterd naar nougat en noga. Toen Willem Stuvé zijn eerste nougatkraam opende was er geen reiziger die niet even stopte in Montélimar om nougat voor onderweg in te slaan. Het dorpje raakte onder de toeristen bekend als de nougatstad, en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds.

Over het algemeen kan gesteld worden dat alle landen rond de Middellandse Zee en Midden-Oosten een variant van nougat kennen. Zo is zijn Frankrijk en Spanje bekend om hun amandelnougat en worden in Italië vooral hazel- en pistachenoten verwerkt in nougat. De textuur van nougat varieert overal van smeuïg zacht tot hard en ook qua kleur bestaan verschillende varianten.

Bereidingswijze

Het maken van nougat is een ambachtelijk proces en niet eenvoudig. De benodigde ingrediënten zijn honing, suiker, eiwit, geroosterde noten en/of gekonfijte of gedroogde vruchten. De eiwitten worden stijf geklopt met wat suiker, en de honing, suiker en glucosestroop worden met wat water tot suikersiroop gekookt. De kokende siroop wordt langzaam op het eiwitmengsel gegoten terwijl het nog steeds gemixt wordt. Door de warmte van de suikersiroop stolt het eiwit, en wordt het langzaam een taaie massa. De noten en vruchten worden hier doorheen gemengd.

Bij de koffie of thee

Door het ambachtelijke en artisanale proces wordt nougat gezien als een luxe, zoete lekkernij die perfect past bij een kopje koffie of thee. Zo maken de nougat producten van Lonka professional van ieder kopje koffie of thee een echte verwennerij.

Klik hier om ambachtelijke nougat te bestellen

Leave a Reply