Skip to main content

Wat is Geleisuiker

 

 

 

 

Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt. Nu heeft de ene soort fruit een hoger gehalte aan pectine als de ander en ook de mate van rijpheid van het fruit zorgt ervoor dat er meer of minder pectine bevat. De toegevoegde pectine in geleisuiker zorgt er dus voor dat je jam gemakkelijker geleert.

Wat is citroenzuur?

Citroenzuur kan het zuur van citroen of andere citrusvruchten zijn, maar tegenwoordig kan men het ook maken uit suiker, met behulp van een bepaald schimmel. Citroenzuur zorgt ervoor dat de zuurgraad wordt verlaagd in je jam, zodat de pectine optimaal kan werken. Daarnaast geeft het een kleine frisse smaak aan de jam en haalt iets zuurs vaak net even wat meer de smaak van oa fruit op.

Waarom zoveel suiker?

Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig. Suiker zorgt dus, naast de pectine, voor een mooie stevige jam.
Geleisuiker gaat uit van 1 kilo suiker op 1 kilo fruit. Tegenwoordig zijn er ook andere soorten geleisuiker op de markt, waaronder
Geleisuiker Speciaal van Van Gilse. Hierbij gebruik je ca 1250 gr fruit op 500 gr suiker.

bestel nu geleisuiker of geleisuiker speciaal