Skip to main content

Kaas is niet zomaar rond

De ronde vorm van de kaas zorgt ervoor dat het zout gelijkmatig naar het midden van de kaas kan trekken. Het zout is daardoor heel mooi verdeeld over de kaas. Deze uitgesproken zoutige smaak krijgt de kaas door ‘m onder te dompelen in een pekelbad. En een ronde kaas kan deze pekel veel beter opnemen dan een rechthoekige dat kan. Door de rechthoekige vorm van de kaas ontstaat in de hoeken een concentratie van zout. Dit kun je terugzien in de randen van de voorgesneden plakken. Die krullen door de zoutconcentratie op, en drogen sneller uit. Daarnaast hebben de plakken kaas een verkleurde buitenkant ten opzichte van het binnenste gedeelte.

Vierkante kaas

Toch produceert de industrie ook rechthoekige kazen. Probeer maar eens van die prachtige vierkante plakjes uit een ronde kaas te snijden, dat is zo makkelijk nog niet. De kaasindustrie maakt daarom ook rechthoekige kazen speciaal voor de plastic pakken voorverpakte kaas. Deze kazen worden ook wel carron kazen of hotelblokken genoemd. Handig zijn deze hotelblokken wel, maar de beste kwaliteit is de rechthoekige kaas niet.

Carron kazen

Deze rechthoekige carron kazen zijn speciaal ontworpen om perfecte voorgesneden plakken kaas uit te snijden. Maar waarom is de kaas die wij kennen niet vierkant, als deze kazen veel handiger zijn om plakken van te snijden? Eeuwenlang hebben Hollandse kaasmakers er vierkant achter gestaan dat een kaas rond moet zijn. En dat is dus niet zonder reden.

Vers afsnijden

Daarom zijn de stukken kaas die je bij een kaasboer koopt gesneden uit grote ronde kazen. Hoe groter de kaas, des te geleidelijker het rijpingsproces gaat en de kaas dus het lekkerst smaakt.

 

Leave a Reply