Skip to main content

Zult (hoofdkaas in Noord-Nederland, preskop in Vlaanderen) is een bereiding van varkensvlees van de kop, staart en de oren.

Oorspronkelijk werd dit vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt de kop van het varken gekookt; vervolgens wordt de schedel en/of beenstukken verwijderd, daarna afgekoeld en door de vleesmolen gedraaid, waarbij het deksel van de pot (terrine) verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken (“pressen”) om het daardoor consistenter te maken. Zodoende kan het in sneetjes als broodbeleg dienen, vaak met een laagje mosterd of speciale kopsaus.

Tegenwoordig wordt het ook “verbeterd” met rund- of paardenvlees. Het samendrukken wordt vaak achterwege gelaten, omdat de pulp voldoende indikt. Alleen de fabrieksmatig vervaardigde zult wordt soms uitgebreid met andere vleessoorten.

Merkx Boerenzult

Een van de oude vertrouwde varianten is Boerenzult. Deze variant kenmerkt zich door gebruik van iets meer azijn voor de zure smaak en augurkenblokjes. Boerenzult wordt over het algemeen als een fris en lekker product ervaren. Zult van Merkx is niet VET! In tegenstelling van wat vele mensen denken is zult van Merkx geen vet product. Ter vergelijking : Leverworst bevat gemiddeld 25 tot 30 % vet, Zult van Merkx maar 14% dit is minder dan de helft.

Bestel hier boerenzult van Merkx.
.