Skip to main content

Abrikozen, ook wel Prunus armeniaca genoemd, groeien aan de abrikozenboom. Ze behoren tot de Rosaceae familie, waar onder andere appels, frambozen en aardbeien deel van uitmaken. Waarschijnlijk bestaat de fruitsoort in China al sinds 3000 voor Christus.

Abrikozen zijn sappig en hebben een zoete smaak, waardoor ze overal ter wereld graag worden gegeten. Wanneer de abrikoos zacht is, is deze rijp. De fruitsoort kan dan direct worden gegeten. Abrikozen kunnen ook worden gedroogd, worden vermengd in jam of worden toegevoegd aan gerechten.

Niet alleen de smaak is een reden om deze fruitsoort te eten. Abrikozen kunnen namelijk ook voordelen opleveren voor je gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van abrikozen
Abrikozen kunnen de gezondheid van het hart verbeteren doordat ze een grote hoeveelheid vezels bevatten. De vezels in abrikozen kunnen er voor zorgen dat de hoeveelheid slecht cholesterol afneemt, terwijl het goede cholesterolgehalte stijgt. De kans op hart- en vaatziekten verkleint hierdoor. Het kalium in abrikozen kan daarnaast zorgen voor een goede balans van de elektrolyten in ons lichaam. Dit bevordert het functioneren van de hartspieren.
Abrikozen kunnen bijdragen aan het behoud van gezonde ogen. Het blijkt namelijk dat het eten van twee à drie porties abrikozen per dag kan zorgen voor een vermindering van de kans op maculadegeneratie (oogziekte die het gezichtsvermogen aantast).
Doordat abrikozen ijzer bevatten, kan deze fruitsoort een gunstige werking hebben bij bloedarmoede. Wanneer iemand aan bloedarmoede lijdt, heeft deze persoon namelijk een tekort aan ijzer in het bloed.  Door abrikozen te eten kan het ijzergehalte geleidelijk weer op peil komen. De antioxidanten in abrikozen kunnen de schade door vrije radicalen verminderen. Aangezien vrije radicalen kwaadaardige mutaties van cellen veroorzaken, kan het eten van abrikozen een kleiner risico op kanker als gevolg hebben.
Abrikozen kunnen op verschillende manieren bijdragen aan een mooie en gezonde huid. Ten eerste zorgen de grote hoeveelheden vitamine A en C ervoor dat de huid er gezond uitziet. Ten tweede beschermen de antioxidanten in deze fruitsoort je tegen schade door vrije radicalen, waardoor de huid minder snel veroudert. Vitamine A kan een gunstig effect hebben op ontstekingsreacties, waardoor abrikozen als hulpmiddel tegen acne kunnen worden ingezet.
Het eten van abrikozen kan bijdragen aan sterke botten. De fruitsoort bevat namelijk calcium. Aangezien calcium noodzakelijk is voor de opbouw van botten, kan het binnenkrijgen van dit mineraal bijdragen aan sterkere botten en osteoporose (botontkalking) voorkomen.
Het is mogelijk dat abrikozen kunnen bijdragen aan een vermindering van klachten door astma. De essentiële oliën in abrikozen kunnen er voor zorgen dat de spanning op de luchtwegen afneemt, waardoor benauwdheidsklachten en astma-aanvallen kunnen verminderen.

Naast de vele gezondheidsvoordelen is er nog een groot voordeel dat je met het eten van abrikozen kunt behalen. Abrikozen kunnen je namelijk helpen bij het afvallen. Abrikozen bevatten relatief weinig calorieën, maar hebben toch een hoge voedingswaarde. Hierdoor kan het eten ervan voor een vol gevoel zorgen, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt. Daarnaast bevat deze fruitsoort veel vezels. De vezels hebben een gunstig effect op de spijsvertering.

Voor een gezonde levensstijl bestel je hier abrikozen