Skip to main content

De melk die het meest wordt verkocht  is de melk uit de koeling. Ongeveer 90% van de Nederlanders heeft de voorkeur voor gekoelde melk ten opzichte van houdbare melk, die niet gekoeld wordt bewaard.

Het verschil in productie tussen deze twee soorten melk is tot welke temperatuur de melk in de fabriek wordt verhit. Verse melk wordt zo’n 20 seconden tot 72°C verhit, dit noemen we pasteurisatie. Hierbij worden alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën gedood. Dit is de minimale verhitting voor de reguliere verkoop van melk: na pasteurisatie is de melk veilig voor consumptie. Bij pasteurisatie worden de bacteriën die voor bederf van melk zorgen niet allemaal doodgemaakt, en is de houdbaarheid – mits gekoeld – twee tot drie weken. Om de melk bij kamertemperatuur houdbaar te maken moet de melk gesteriliseerd worden. Dit wordt meestal gedaan onder Ultra Hoge Temperatuur (UHT): heel kort (een kwestie van seconden) de melk tot een hele hoge temperatuur (130-140°C) brengen, waardoor alle bacteriën worden gedood. Door de afwezigheid van bacteriën bederft de melk niet meer en kan daardoor langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard.

Na pasteurisatie is de smaak van melk nauwelijks veranderd, terwijl sterilisatie een specifieke smaak geeft.

Voor de meeste voedingsstoffen in melk (vet, eiwit, lactose, mineralen) maakt het geen verschil of we de melk pasteuriseren of steriliseren. De vitamines in melk nemen na sterilisatie wel iets af in vergelijking met pasteurisatie, het verschil is met maximaal 10% echter maar klein.

Om de melk veilig voor de gezondheid te maken, wordt elke soort melk verhit; zij het door pasteurisatie of door sterilisatie. De voorkeur die je hebt voor melk is persoonlijk, maar in Nederland lijken we toch erg van de smaak van melk te houden en kiezen we dus voor de melk uit het koelvak. Het voordeel is, dat daarin ook nog ietsje meer vitamines zitten.

Je vindt de verse melk in onze webwinkel:dagverse melk