Skip to main content

Tot in de twintigste eeuw werd door boeren in de kop van Noord-Holland zelf kaas gemaakt, en sommigen werkten samen in wat men een dagfabriek noemde. De koeien werden tweemaal op een dag gemolken en de melk werd direct verwerkt tot boter en kaas. Dat was arbeidsintensief, de kwaliteit wisselde sterk en het kostte ook veel tijd en geld om de zuivelproducten naar de markt te brengen.

In het plaatsje Lutjewinkel neemt veehouder Blaauboer het initiatief om het anders aan te pakken. Hij richtte samen met andere boeren een moderne coƶperatieve fabriek op. De fabrieksmatige verwerking van hun melk zal niet alleen betere producten leveren, maar ook voor een hogere opbrengst van de melk zorgen. Na een aantal overnames en fusies is deze fabriek nu onderdeel van FrieslandCampina.

download

Nu is de fabriek in Lutjewinkel een professionele kaasmakerij en is het bedrijf vooral bekend om zijn Noord-Hollandse Goudse kaas die gemaakt wordt van weidemelk. Omdat de Noord-Hollandse weiden eeuwen geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling, waardoor de weidemelk van nature vol en romig is. De kaas onderscheidt zich door een extra volle smaak en is door de Europese Unie in 1996 bekroond met het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming.

download (4)

 

Campina produceert deze lekkere kaas onder de naam Noordrycker

 

klik hier voor ons Noordrycker kaasassortiment, en probeer de verschillende soorten.