Skip to main content
Schapenkaas is kaas gemaakt van schapenmelk. Er bestaan talrijke soorten schapenkaas. Algemeen bekend zijn de Roquefort uit Frankrijk en de Griekse feta. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie. Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en bevat hiervan hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas. Schapenkaas is dus goed voor je doordat het hogere gehalten aan vitamine A, B en C bevat. Deze vitaminen bevorderen o.a. een goede stofwisseling. Vooral Vitamine B13 is uniek. Dit staat bekend als gunstig voor maag- en darmflora.

Geiten- en schapenkaas bevat van nature weinig lactose en wordt dus over het algemeen door iedereen goed verdragen. Om een kaas ‘lactosevrij’ te kunnen noemen, moet deze echter regelmatig geanalyseerd worden door een officiële instantie waarbij het lactosegehalte niet hoger mag zijn dan 0,1 g per 100 g.
De smaak is een beetje met mozzarella te vergelijken maar toch weer anders. De verse schapenkaas is een echt vers product, heeft een korte houdbaarheid en moet gekoeld bewaard worden. Naast de verse kaas wordt er ook gerijpte schapenkaas gemaakt. De smaak van de gerijpte kaas is heel anders dan de verse kaas. Schapenkaas is een lekkere en gezonde kaas. Veel mensen zijn verrast door de volle smaak wanneer zij deze kaassoort voor de eerste keer proeven. De kaas is in diverse varianten verkrijgbaar. De smaak wordt omschreven van mild tot zoet tot ‘schaapachtig’.
Een schapenkaas van eigen bodem! Noordlander Schapenkaas heeft naast vele gezonde eigenschappen een opvallend smeuïge smaak. Waar vele Europese schapenkazen vaak iets droger van smaak zijn, onderscheidt Stellinger Schapenkaas zich juist door een heerlijk vol en rijk aroma. Op de Friesche weilanden lopen veel schapen, dus waarom geen kaas maken van hun melk? Dit wordt ook al 400 jaar gedaan en nog steeds. De schapen grazen op het frisse Friesche grond en door de zeewind wordt het gras daar droger en zilter. Dit zorgt er voor dat de melk waar de kaas van wordt gemaakt een heel eigen smaak heeft. De schapenmelk wordt na het melken van het schaap direct in een kaastobbe verwerkt. De Noordlander schapenkaas is een licht zoete harde kaas.

De zachte kaas eet je traditioneel met een stukje roggebrood en wat peper en zout er op. Gerijpte schapenkaas kan op brood, maar een stukje uit het vuistje is ook echt niet mis!

Bestel schapenkaas

Leave a Reply