Skip to main content

Men wist vroeger al dat karnemelk gezond was want in arme gezinnen kregen de kinderen zowel als de ouderen regelmatig karnemelkse pap voorgeschoteld. ook wist men toen al dat karnemelk een bloedzuiverende werking had. Karnemelk reguleert met name de bacteriënhuishouding in de mond, maag en darmen. Daarnaast werkt het zuurgehalte van de karnemelk op de goede werking van de bloedvaten en de organen. Bovendien is het goed voor de huid. Dit geldt uiteraard alleen voor de ongesuikerde karnemelk. Gesuikerde karnemelk heeft weer meer calorieën. De suiker is ook weer niet gezond voor het gebit, Echt onbeperkt kan je eigenlijk niets drinken want zelfs water kan schadelijk zijn als je het echt onbeperkt zou drinken. Per dag heb je 1½ l. vloeistof nodig om de urine op peil te houden en de nieren te zuiveren. Doe dit niet alleen met karnemelk  maar ook door water of thee te nemen. Houd het op 2-3 grote glazen, dan blijf je gezond bezig en met gevarieerd eten, niet te veel vet en weinig suikers en zout, blijft niet alleen je gewicht maar ook je hele lichaamshuishouding op peil.

De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas. Calcium zorgt oa voor de binding van oxaalzuur in je darmen zodat het niet in de urine terechtkomt en vervormen kan tot nierstenen. Dit zijn feitelijk oxalaatstenen. Wie te weinig calcium inneemt verhoogt ook het risico op botontkalking. Dit leidt tot wervelinzakking, heup-en polsbreuken. Het bot wordt brozer. De maximaal toegestane hoeveelheid calcium per dag is ruim het dubbele van de aanbeveling,nl 2500 mg.Ga in elk geval hier niet boven zitten en bedenk dat er ook in voeding calcium kan zitten en je dit ook moet meerekenen.

Karnemelk kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat karnemelk positieve effecten heeft op de darmflora en het immuunsysteem. Dus, zolang je geen (ernstige) lactose-intolerantie hebt: karnemelk is goed voor elk.

Zoek in onze webwinkel welke karnemelk je wilt proeven.