Skip to main content

Zo rond de tijd van Pasen wordt Advocaat weer meer gebruikt.  Je ziet het in koekjes, gebak en toetjes voorbij komen in de winkels en op de diverse blogs.  Wij zitten hier de hele winter eigenlijk al aan dit heerlijke goedje, maar wat is nou het verschil tussen advocaat en tokkelroom?

Advocaat vinden we heerlijk en dus is het zeker geen straf om al die eieren die we momenteel hebben op te maken in deze heerlijk likeur. Want een likeur dat is het officieel, al is het te dik om te drinken. Je eet het met een lepeltje. Er is hier een daar ook wel eens wat discussie, want maak je advocaat nu met hele eieren of alleen met de dooiers? Gebruik je het hele ei, dan wordt de advocaat wat vloeibaarder. Wil je liever een wat dikkere, stijve advocaat hebben, dan kun je ‘m beter alleen van de dooiers maken. Goed om te weten dus!

Wat is tokkelroom?
Maar wat is dan tokkelroom, want daar zitten dezelfde ingrediënten in als bij de advocaat en toch smaakt het wat anders en is het ook lichter van kleur. Het blijkt dat advocaat vaak ook nog wat kleurstof heeft, waardoor het er dus eigenlijk wat geler uitziet dan wanneer je het zelf zou maken. Al hangt dit natuurlijk ook weer af van hoe geel de eidooiers zijn van de gebruikte eieren.

Het verschil tussen tokkelroom en advocaat zit ‘m in het alcoholpercentage. Advocaat mag zo pas heten als het alcoholgehalte 14% bedraagt, tokkelroom zit rond de 8%. Dit verklaart natuurlijk ook waarom het zachter van smaak is.

bestel tokkelroom, doe er een toefje slagroom op, en smullen maar…