Skip to main content

Op 1 juli 2021 verandert het statiegeldsysteem. Wat verandert er voor consumenten?

Het nieuwe statiegeldsysteem gaat officieel in op 1 juli 2021. Vanaf dat moment zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijgt u terug als u het flesje weer inlevert bij een innamepunt. Voor grote flessen werkt het al langer zo. Daarop blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: € 0,25.

 

Let op: Producenten/importeurs en copackers van kleine flesjes mogen starten met de verkoop op 1 juni 2021, omdat een overgangsfase noodzakelijk is. Dat betekent dat de consument vanaf 1 juni kleine petflessen met én zonder statiegeld kan kopen. Aan het statiegeldlogo ‒ dat een verplicht onderdeel is van de verpakking ‒ kan de consument zien of het een flesje met of zonder statiegeld is. Vanaf 1 juni 2021 worden de flessen ook herkend in de RVM (Reverse Vending Machine).

 

Meer innamepunten

U kunt uw statiegeldflessen vanaf 1 juli 2021 op méér plekken inleveren. Innamepunten zijn onder meer:

  • supermarkten
  • bemande tankstations langs de snelweg

Daarnaast kunnen andere verkopers van flesjes frisdrank en water ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen, zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven.

 

Hoe herken ik een statiegeldfles?

Vanaf 1 juli 2021 kunt u grote én kleine statiegeldflessen herkennen aan dit logo:

download

 

Dus alleen als dit logo op het flesje kunt u het inleveren. Flesjes zonder dit logo worden niet ingenomen!

Overgang van oud naar nieuw

Een nieuw systeem invoeren kan bijna niet in één keer. Na 1 juli 2021 zullen er nog een tijdje kleine plastic flessen zónder statiegeldlogo worden verkocht. Voor die flesjes betaalt u geen statiegeld. Uiteraard krijgt u bij inlevering ook geen geld terug. Het staat het innamepunt vrij om deze flesjes in te nemen om ervoor te zorgen dat ze kunnen worden gerecycled.


Twijfels?

Twijfelt u of er statiegeld zit op uw fles? Kijk dan of u het statiegeldlogo kunt vinden op het flesje.