Skip to main content

aardbeienDoor het vroege voorjaar zijn ze ietsje eerder dan normaal; de smaakvolle Exquise aardbeien.

We krijgen onze aardbeien van de familie Kalter uit IJsselmuiden, zij gebruiken stekken van aardbeiplanten die ze zelf opkweken.

Een aardbeienplant geeft ranken met nieuwe stekjes eraan. Die ranken worden afgeknipt en de kleine stekjes worden in juli op een apart veld gezet. Deze stekjes groeien uit tot mooie plantjes die begin december in de koelcel gaan bij 1° onder nul. Zo staat het groeiproces stil. Steeds worden de benodigde portie planten uit de koelcel gehaald.
Met behulp van een oppotmachine worden emmers gevuld met speciale aardbeienpotgrond. De plantjes worden er met de hand ingepoot. Dan gaan alle potten de kas in.
Na een paar weken groeien, komen de bloemen erin. Dan is het tijd om bijen en hommels in de kas te zetten. Deze insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Bijen vliegen goed bij zonnig weer, hommels vliegen goed bij donker weer. Zonder goede bestuiving krijg je misvormde en kleine aardbeien.
Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen. Dat betekent dat we het blad en de trossen van elkaar scheiden door middel van een draad. Zo kan het zonlicht beter bij de aardbeien komen en gaat het plukken makkelijker.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner.
De aardbeien die wij nu verkopen zijn van het ras ‘Elsanta’. Dit ras geeft een stevige aardbei met een goede smaak en een heerlijk aroma. De hoge productie, stevigheid en grote houdbaarheid van de vruchten zijn erg geschikt voor de kweker maar ook voor de handel.

We krijgen de aardbeien elke dag vers van de familie Kalter, via onze groothandel in Meppel. De aardbeien die u vandaag bij ons koopt, zijn gisteren geplukt; en dat proef je.

U vindt de aardbeien in onze webwinkel:
Kies afdeling:-aardappelen, groenten en fruit
Kies schap:-vers fruit
Kies soort:-zacht fruit
Of type “AARDBEIEN” in het zoekvenster

Leave a Reply