Skip to main content

Wat is een eierbal: de oorsprong en de ingrediënten van deze lekkere snack

Heb jij wel eens gehoord van een eierbal? Hoewel het eigenlijk niet enorm smakelijk klinkt, is het toch een onwijs populaire snack. Al jaren trouwens, met name in de provincie Groningen is de eierbal een snack die niet meer weg te denken is uit de lokale cafetaria’s. Onlangs kwam er een bericht voorbij dat er een nieuwe eierbal ontdekt was: eentje met garnalen erin. Maar wat is een eierbal eigenlijk? Waar bestaat zo’n eierbal uit en hoe is deze ontstaan?

 

Eierbal nu ook beschikbaarvoor thuis

Natuurlijk is iedereen gek op een snack op z’n tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapsalon of een heerlijke BigMac bij de restaurant de Gouden Bogen. Meestal houden we het op een patatje met en een frikandel speciaal als we iets bestellen in een cafétaria. En thuis maken we in de frituurpan een patatje, frikandel of een kroket. Heb je er wel een aan gedacht om een eierbal in de frituurpan te gooien?

Een eierbal, wat is dat nou eigenlijk dan? Een eierbal is een gepaneerde deegbal, met daarin een gekookt eitje. Het deeg is gevuld met een soort van ragout, wat met name gevuld is met ingrediënten en specerijen als kerrie. Laten we het een grote bitterbal noemen met een eitje in het midden.

De eierbal werd geboren in de jaren 50 in Groningen

In de jaren 50 was de snack voor het eerst beschikbaar. Deze werden voor het eerst gefrituurd in de stad Groningen. Wie de eierbal voor het eerst ziet, kan het misschien wel herkennen. Hij doet namelijk een beetje denken aan een Schotse lekkernij: de Scotch Egg, wat ook een eitje in het midden heeft en opvallend op zo’n eierbal lijkt.

Een eierbal wordt als volgt gemaakt: allereerst wordt er een eitje gekookt. Wanneer het eitje gekookt is wordt deze gepeld en vervolgens omhuld door een laag ‘speciale deeg’. Het deeg wordt een soort van ragout wanneer het gefrituurd wordt. Nadat het eitje goed omhuld is en de vorm mooi rond is, wordt hij tweemaal door het paneermeel gehaald. Eenmaal goed in de paneermeel kan de eierbal in de frituurpan bereid worden.

Wat is een eierbal? Eigenlijk een grote bitterbal met een eitje in het midden. De eierbal is met name in het noorden van Nederland een populaire snack, die zowel besteld kan worden als uit de muur getrokken kan worden. Een eierbal is al sinds de jaren 50 populair en veel verwachten dan ook dat de snack binnen korte tijd heel Nederland zal gaan veroveren.

Geniet nu thuis ook van de ‘aaierbal’, even 6 minuten frituren, en de Grunneger snack heb je op tafel. Bestel hier een pakje van 2 eierballen.