Skip to main content

Slagroom maakt alles lekkerder, op toetjes, op vruchten, een kop warme chocomelk of koffie. Maar wat nog lekkerder dan slagroom is, is clotted cream (55% vet), bekend door de geweldige combinatie met scones en jam. In Groot-Brittanië razend populair en wordt in Nederland ook steeds populairder.

Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen.

Clotted cream is dus eigenlijk helemaal geen slagroom, het is een stevige geconcentreerde room die is uitgedampt. Traditioneel liet men de melk vierentwintig uur staan vooraleer die van de ondermelk te scheppen. Dan werd ze au bain marie verwarmd tot net niet-kooktemperatuur en gedurende minstens twee à drie uur ingedikt, zonder koken en zonder roeren. Laten afkoelen op een frisse plek. Het resultaat is als het ware gelaagd en door het lange verhitten is er een maillard-reactie opgetreden. De room is niet meer wit, maar ivoorkleurig. Het vetgehalte stijgt tot een verbazende 63 procent. Daarmee vergeleken kan je slagroom, met doorgaans 30 à 35 procent vetgehalte, light noemen – de rest van slagroom is water en lucht. Maar het gaat hier om genieten, en dan mag al eens wat meer.

bestel devon clotted cream