Skip to main content

Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, laten vaker brood staan. Is dat verstandig?

Volgens het Voedingscentrum is dat onverstandig. Brood, met name volkoren is een belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Verder vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker al met drie sneetjes volkorenbrood per dag. Deze gezondheidsvoordelen zijn ook te halen uit andere volkoren graanproducten, maar dan zul je toch ook nog voedingsstoffen uit andere producten moeten halen.

Berekeningen om te bekijken of je brood kunt vervangen, laten zien dat dit niet eenvoudig is. Vrouwen zouden bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten moeten eten en 70 gram noten, en dan nog krijgen ze niet voldoende jodium binnen. Voor mannen komt de berekening wel tot een ‘passende’ oplossing: dagelijks 900 gram groenten, 1000 gram fruit, 500 gram aardappelen en veel water.

Eet dus voldoende (volkoren)brood om fit en gezond te blijven, en met het assortiment brood in onze webshop en rijdende winkel kunt u genoeg variëren. Mocht u toch afhankelijk zijn van een koolhydraatarm dieet, dan is er nog het shape broodje, koolhydraatarm en wel echt brood.