Skip to main content

Als je ‘Sinterklaas’ zegt, dan zeg je natuurlijk ook…:. Chocoladeletters, taai-taai, marsepein, en natuurlijk: pepernoten! Meestal liggen in de winkels alleen maar kruidnoten. Kruidnoten zijn die halve bolletjes van speculaas die rond 5 december de kindermondjes invliegen en daar op knapperige wijze vermalen worden.

De ouderwetse pepernoten, dat zijn die dobbelsteentjes die een beetje lijken op taai-taai. Het rondstrooien van de nootjes is een eeuwenoude Sinterklaastraditie. Op een schilderij van Jan Steen uit 1665 zien we al ‘peeper-neuten’ op de grond liggen. En ook bedelaars zijn vaak erg blij met zo’n gepeperd presentje, omdat ze door de lange houdbaarheid, de rest van de winter wat te smikkelen hebben.

Al heten ze dan pepernoten, er zit niet altijd peper in. Maar een mengsel van specerijen, wat vroeger gewoonweg “peper” werd genoemd. Voor de kruidnoten geldt wel dat ze vrijwel altijd bereid worden met kruidnootjeskruiden. Inmiddels is de kruidnoot veel populairder dan de oorspronkelijke pepernoot. Maar het oorspronkelijke strooigoed is de pepernoot, en die vind je natuurlijk in onze webshop en in de rijdende winkel. Gelukkig blijven ze nog steeds lekker lang goed. Strooigoed!

bestel nu pepernoten of kruidnoten.