Skip to main content

Oude kaas bevat iets meer zout en calorieën: in honderd gram (48+) zitten ongeveer 414 kilocalorieën (kcal), tegenover 364 kcal in een ons jonge kaas. Maar ja, meer vet, meer zout: dat is dus ook meer smaak. Lekker hoor, oude kaas. In plakken. In blokjes. Met een dip. Op een burger. Met crackers. Met port. Met …

Oude kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden. Elk soort kaas heeft zijn eigen rijpingstijd, die zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak ontwikkelt. Hoe ouder de kaas wordt, des te meer vocht hij verliest en daarom steeds pittiger wordt. Oude kaas heeft een heerlijk sterke en volle smaak.

Oude kaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine B12 en fosfor. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels. Calcium is weer belangrijk voor sterke botten en tanden.

Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger. Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat een stuk oude kaas veel sterker smaakt dan jonge.

In de (web)winkel vind je verschillende soorten oude kaas:

De nummer 6 mag met recht een pittige kaas genoemd worden. Hij heeft een stevige bite, maar is door zijn korte pekelperiode opvallend toegankelijk van smaak.

De nummer 7 is na een jaar rijpen  onvoorstelbaar vol van smaak met prachtige zoutkristallen. Door de unieke structuur is nummer 7 nog best goed snijdbaar met de kaasschaaf.

De Stellinger Kristalkaas heeft een rijpingstijd van 15 maanden, door deze lange rijpingstijd krijgt de kaas een heerlijke pittige smaak met zoutkristallen. De Stellinger kristalkaas is een kaas die het goed doet op een kaas plankje. Naast dat het een goede borrel kaas is doet ie het ook goed in de kaasfondue.

De Gustavo is een Hollandse kaas met prachtige zoutkristallen en een lekkere pikante smaak. Gustavo heeft dat karakteristieke zoetje dat je vaak bij Italiaanse kazen proeft. De mooie combinatie van hartig en zout en de perfecte rijping maakt deze kaas bijzonder temperamentvol.

Leave a Reply