Skip to main content

Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.

Hüttenkäse zit vol caseïne-eiwit, en dat is de grootste reden dat het zo goed werkt bij het afvallen. Caseïne wordt langzaam afgebroken door je lichaam, en hierdoor houdt het de honger lange tijd buiten de deur. Maar caseïne-eiwit doet nog meer. Het beschermt namelijk ook je spieren tegen afbraak.

De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.

Hüttenkäse wordt het vaakst gegeten als broodbeleg: het is vooral lekker op een geroosterde boterham. Omdat het een relatief neutrale smaak is, kun je het overal mee combineren: je kunt er avocado, zalm of radijsjes op leggen, maar ook iets zoets als aardbei of tomaat.

Maar om hüttenkäse alleen bij je lunch te eten, zou zonde zijn. Je kunt er namelijk nog veel meer mee. De kaas is supermakkelijk toe te voegen aan allerlei gerechten – da’s vooral handig omdat er heel veel eiwitten in zitten (en weinig vetten).

Hüttenkäse werkt bijvoorbeeld goed in salades, bij borrelhapjes, in de pasta, in curry’s en andere warme gerechten. Ook geslagen (dus even in de hakmolen of blender) is hij supertof. Of probeer het eens tussen een pannenkoek.

bestel nu Hüttenkäse