Skip to main content

Op nieuwjaarsdag ging vroeger iedereen er opuit om een ander het “nijjaor oaf te winnen”. Boerenjongens en -knechten gingen ’s morgens vroeg in groepjes van zeven á acht man het dorp in om huis aan huis het nieuwjaar af te winnen. Eerst werd voor de baander een geweerschot gelost, waarna ze naar binnen gingen. Ze kregen dan een borrel en konden oliebollen van de stapel nemen, zoveel ze lustten. Het was traditie dat op Nieuwjaarsdag als middagmaal stamppot met snijbonen werd gegeten. Na de middag gingen de mannen het dorp rond; de vrouwen waren pas de volgende dag aan de beurt.

In de rijdende winkel hebben we boerenjongens op brandewijn van Eliterna. De merknaam Eliterna staat synoniem voor ingemaakte vruchten, zoals Boerenjongens en Boerenmeisjes; twee typisch Nederlandse, overheerlijke producten. De Eliterna Boerenjongens en – meisjes zijn in de 0,5 liter pot verkrijgbaar.

Eliterna is geworteld in de Betuwe, om precies te zijn in Ressen-Bemmel. Van oudsher wordt in deze streek veel fruit verbouwd, maar de streek is vooral bekend door zijn lekkere fruitbereidingen zoals jam en sappen.
Eén van de fruitverwerkers ging een stapje verder en hield zich bezig met vruchtenwijn en vruchten op brandewijn. Zie hier de geboorte van Eliterna Boerenjongens en Boerenmeisjes. De vruchten op brandewijn bleken een schot in de roos en zijn tegnewoordig nog altijd een geliefde lekkernij met vele gebruiksmogelijkheden. Zeer bekend is het gebruik van Eliterna Boerenjongens en –meisjes in desserts en op de pannenkoek. Het culinaire gebruik van de ingemaakte vruchten van Eliterna zorgt ervoor dat gewone recepten een verrassende wending krijgen. Wat te denken van een stoofpotje van rundvlees met boerenmeisjes en tomaat?

Bestel hier uw nieuwjaarsborrel