Skip to main content

Speculaas is een sterk gekruide, oude soort koek meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks Sinterklaas en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Het woord “speculaas” komt van het Latijnse woord speculator (hij die alles ziet) en is zo te koppelen aan Sinterklaas.

Speculaas is een gebak dat weinig rijst, het bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met basterdsuiker en speculaaskruiden, en dit dan te mengen met de bloem (traditioneel uitsluitend roggemeel) en het bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen. Dit deeg wordt liefst een nacht in een koude omgeving gezet zodat de smaak van de kruiden het deeg terdege kan doordringen, waarna het in vormen gebakken wordt in een warme oven.

Al decennia lang bakt Bakker Bouwman de lekkerste speculaasjes, die in de gehele provincie Groningen als beste gewaardeerd worden. Proef deze speculaasjes, en je gaat nooit meer naar de supermarkt voor deze oerhollandse eindejaars lekkernij.

bestel hier Bouwman speculaas